opleiding instructeur

Instructeurs opleidingen

Maak van je passie je droombaan!
Wordt kitesurf en/of windsurf instructeur!

Vanaf nu bieden wij de mogelijkheid om naast de IKO opleiding ook opgeleid te worden tot assistent kitesurf instructeur, kitesurf instructeur, assistent windsurf instructeur & windsurf instructeur volgens het opleidingssysteem van het Watersport Verbond. 

Wat is het Watersport Verbond?
Het Watersportverbond bestaat uit én maakt zich sterk voor meer dan 350 aangesloten watersportverenigingen en meer dan 80.000 leden met liefde voor de watersport. Ze ondersteunen verenigingen op tal van gebieden, maken kinderen enthousiast voor de watersport, leiden trainers en instructeurs op zodat de wedstrijdsporters kunnen deelnemen aan eigentijdse en goed georganiseerde wedstrijden.

Wat is IKO?
De opleiding van de International Kitesurf Organisation is de bekendste internationale kitesurf opleiding. Sinds de sport bestaat is de IKO opleiding methode ontwikkeld tot een erkende lesmethode die cursisten van beginners tot zelfstandige kitesurfers begeleidt. Een IKO certificaat is dan ook wereldwijd geldig. Hetzelfde geldt voor de instructeurs opleiding en de certificering daarvan. Het grootste voordeel van een IKO opleiding is dat je daarna aan de slag kan als kitesurf instructeur over de gehele wereld! Dus pak alvast je koffers en maak van je passie je job!

Hoe word ik een IKO kitesurf instructeur?
Je hebt hiervoor twee opleidingen nodig, de AITC én de ITC. Naast deze certificering is het daarna van groot belang dat je in de praktijk je ervaring gaat opdoen.

Wat moet ik kunnen als kitesurf instructeur?
Als kitesurf instructeur heb je in ieder geval genoeg ervaring nodig als kiter. Volgens de IKO normen mag je pas een IKO cursus instructeur volgen als je de onderstaande vaardigheden beheerst:

Upwind en downwind kunnen varen
Een sprong kunnen landen
Een vloeiende bocht kunnen maken
Een self-rescue kunnen uitoefenen

Naast deze fysieke oefeningen is het ook belangrijk dat je iets goed kan overbrengen. Tijdens een kitesurf les wordt er veel gevraagd van een cursist zoals de theoretisch begrippen, praktijk oefeningen en inzicht. Het is daarom fijn om een instructeur te hebben die alles duidelijk kan uitleggen, geduld heeft en er een hele leuke tijd van maakt. De snelheid en plezier waarmee en student progressie maakt tijdens de kitesurf lessen is voor een groot deel afhankelijk van de instructeur. 

Deze vaardigheden leer je allemaal tijdens de Assistant Instructor Training Course (AITC) en de Instructor Training Course (ITC).

Je kan je IKO cursus heel gemakkelijk online boeken.
Bekijk de AITC opleidingsweken hier: Soal Surf – AITC 2022 
Bekijk de ITC opleidingsweken hier: Soal Surf – ITC 2022

Mocht je nog vragen hebben bel of mail ons!

 

5

Assistent Instructor Training Course (AITC)

Wat houdt deze opleiding in?
De Assistent Instructeur cursus of Assistant Instructor Training Course (AITC) is een intensieve cursus van 5 dagen waarin theorie en praktijk aan bod komen. De onderwerpen die aan bod komen zijn materiaalkennis, meteorologie, aerodynamica, wind-effecten, en de beginselen van lesmethoden volgens de IKO.

Nadat je eigen kite vaardigheden door middel van een demonstratie worden beoordeeld is het tijd voor de praktijklessen. De Assistent Trainer demonstreert de lesmethoden volgens de IKO-standaarden waarna de cursisten met elkaar de oefeningen doornemen en uitvoeren. In kleine groepen geven je je eerste lessen aan echte beginners.

AITC Examen
Tot slot van de cursus is er een online examen waar je twee uur de tijd voor hebt. Indien de cursus goed volbracht is zal je gecertificeerd worden als IKO Assistent Instructeur.

Wat kan ik na de AITC?
Na deze opleiding mag je beginnende kitesurfers onderwijzen in de volgende onderdelen:

Weer & wind kennis
Setup kite & Safety systemen uitleggen
Wind window uitleggen
Powerkiten
Kite oplaten & neerlaten
Besturen van de kite

AITC Vereisten
Minimaal 18 jaar oud
Doe een bocht, upwind- en toeside varen. Tevens gecontroleerd kunnen kiten tussen andere kiters.
Engels lezen en schrijven

Wij bieden meerdere weken AITC aan, bekijk hier alle opleidingsweken en de kosten hiervan. Heb je een vraag mail of bel ons dan gerust!

opleidingen 2022

Instructor Training Course (ITC)

Theorie
De IKO cursus zal 6 intensieve dagen in beslag nemen waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen en waarin het thema ‘Veiligheid’ een belangrijk begrip vormt. De IKO cursus begint met een EHBO-cursus waarbij je, als alles goed volgens de richtlijnen verloopt, aan het eind van de dag gecertificeerd wordt. Vervolgens ben je de resterende 5 dagen intensief met je mede-cursisten bezig op diverse gebieden. Je begint met de theoretische achtergrond waarbij verschillende onderwerpen behandeld worden. Deze onderwerpen zijn onder andere de veiligheidsstandaarden, lesmethoden volgens de IKO-standaarden, psychologie en alle trainingsonderdelen van een les. Je zult ook enkele presentaties moeten geven over deze onderwerpen.

Praktijk
Naast deze basiskennis komt natuurlijk ook de praktijk ruim aan bod. Nadat je eigen kite vaardigheden door middel van een demonstratie worden beoordeeld is het tijd voor de praktijklessen. De examinator demonstreert de lesmethoden volgens de IKO-standaarden waarna de cursisten met elkaar de oefeningen doornemen en uitvoeren. Hierbij word je kritisch beoordeeld door zowel de cursisten als de examinator. Tevens is er een boot oefening voor het redden van een kite en kiter.

Examen
Tot slot van de cursus zal je lesgeven aan studenten waarbij verschillende aspecten zullen worden beoordeeld door de examinator. Ook zal je een schriftelijk examen moeten afleggen. Indien de cursus goed volbracht is zal je gecertificeerd worden als IKO Instructeur Level 1. Meer informatie over de IKO standaarden vind je op www.ikointl.com

Wat kan ik na de ITC?
Na de ITC ben je een volwaardige, zelfstandige IKO instructeur en mag jij met je cursisten het gehele traject doorlopen van beginnend tot gevorderd kitesurfer van bodydraggen tot bochtenwerk en eerste sprongen. Je certificaat is op de gehele wereld geldig en je kan dus overal ter wereld kitesurf les geven. Ook bij ons is er een mogelijkheid om in de zomermaanden te komen werken! Wil je meer informatie hierover? Bel of mail ons dan gerust.

IKO Vereisten
Minimaal 18 jaar oud
Doe een sprong met grab, board recovery & een backroll 
Bezit een IKO Assistant diploma
Bezit een geldig EHBO diploma, of volg deze aan het begin van de IKO opleiding
Engels lezen en schrijven

Wij bieden meerdere opleidingsweken aan. Heb je een vraag mail of bel ons dan gerust!

1

Watersport verbond opleidingen

Windsurf Assistent opleiding
De opleiding tot Assistent Instructeur bestaat uit:
Zelfstudie via de online Watersport Academy: hier tref je de basisinformatie over lesgeven en kies je een leercoach die jou (op afstand) voorziet van feedback.
Een aantal praktijkopdrachten op een vereniging bij jou in de buurt die worden beoordeeld door jouw leercoach.
Een praktijkdag.
Tijdens de praktijkdag geef je korte lessen aan medecursisten en/of proefkonijnen en leer je het volgende:
Tijdsplanning en lesindeling
Organisatie en veiligheid
Techniek en oefeningen
Observeren en aanwijzingen

Aan het eind van deze dag kun je direct de opleiding tot Assistent Instructeur in jouw sport afronden.

Windsurf instructeurs opleiding
Ben je 17 jaar of ouder en wil jij instructeur worden? Met deze opleiding word je klaargestoomd om als zelfstandig instructeur mensen enthousiast te maken voor het windsurfen en breng je kennis en vaardigheden bij zodat je leerlingen veilig en met plezier het water op kunnen. Daarnaast ben je een rolmodel voor jouw cursisten en heb je een voorbeeldfunctie binnen de vereniging.  Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:

Je verdiept je in de techniek en oefeningen
Oefenstof maken
Jaarprogramma ontwikkelen
Alle zaken rondom organisatie en veiligheid

Hoe werkt de opleiding?
Binnen de Watersport Academy heb je zelf de regie over je eigen opleiding. Zo bepaal je zelf waar je de opleiding volgt, maar ook hoelang je erover doet. Daarnaast worden deelnemers ondersteund door een zelfgekozen leercoach, digitale leeromgeving en andere cursisten waarmee je kunt samenwerken. Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden als instructeur. Afhankelijk van de kennis en ervaring die je al meebrengt, bepaal je samen met je leercoach met welke opdrachten je aan de slag gaat. Wanneer je alle opdrachten volbracht hebt rond je de opleiding tot zelfstandig instructeur in jouw discipline af.

Je kunt alvast een kijkje nemen in de opleiding door een account aan te maken in de Watersport Academy Online en via de navigatiebalk de juiste opleiding aan te klikken. Je kan dan goed zien wat de inhoud is, alleen je hebt nog geen rechten om aan de opdrachten te beginnen. Dat kan pas met de sleutel die je bij inschrijving ontvangt.

Assistent kitesurf instructeur 
Ben je 16 jaar of ouder en lijkt het je leuk om te helpen bij het lesgeven op jouw vereniging? Dan is de opleiding Assistent Instructeur iets voor jou!

De opleiding tot Assistent Instructeur bestaat uit:
Zelfstudie via de online Watersport Academy: hier tref je de basisinformatie over lesgeven en kies je een leercoach die jou (op afstand) voorziet van feedback.
Een aantal praktijkopdrachten op een vereniging bij jou in de buurt die worden beoordeeld door jouw leercoach.
Een praktijkdag. Tijdens de praktijkdag geef je korte lessen aan medecursisten en/of proefkonijnen en leer je het volgende:

Tijdsplanning en lesindeling
Organisatie en veiligheid
Techniek en oefeningen
Observeren en aanwijzingen
Aan het eind van deze dag kun je direct de opleiding tot Assistent Instructeur in jouw sport afronden.

Kitesurf instructeurs opleiding
Ben je 17 jaar of ouder en wil jij kitesurf instructeur worden? Met deze opleiding word je klaargestoomd om als zelfstandig instructeur mensen enthousiast te maken voor het kiten en breng je kennis en vaardigheden bij zodat je leerlingen veilig en met plezier het water op kunnen. Daarnaast ben je een rolmodel voor jouw cursisten en heb je een voorbeeldfunctie binnen de vereniging. 

Inhoud opleiding
Een greep uit de onderwerpen die tijdens de opleiding aan bod komen:
Je verdiept je in de techniek en oefeningen
Oefenstof maken
Jaarprogramma ontwikkelen
Alle zaken rondom organisatie en veiligheid

Hoe werkt de opleiding?
Binnen de Watersport Academy heb je zelf de regie over je eigen opleiding. Zo bepaal je zelf waar je de opleiding volgt, maar ook hoelang je erover doet. Daarnaast worden deelnemers ondersteund door een zelfgekozen leercoach, digitale leeromgeving en andere cursisten waarmee je kunt samenwerken.

Tijdens de opleiding krijg je verschillende opdrachten die jou helpen bij het ontwikkelen van je vaardigheden als instructeur. Afhankelijk van de kennis en ervaring die je al meebrengt, bepaal je samen met je leercoach met welke opdrachten je aan de slag gaat. Wanneer je alle opdrachten volbracht hebt rond je de opleiding tot zelfstandig instructeur in jouw discipline af.

Je kunt alvast een kijkje nemen in de opleiding door een account aan te maken in de Watersport Academy Online en via de navigatiebalk de juiste opleiding aan te klikken. Je kan dan goed zien wat de inhoud is, alleen je hebt nog geen rechten om aan de opdrachten te beginnen. Dat kan pas met de sleutel die je bij inschrijving ontvangt.

Wij bieden meerdere opleidingsweken aan. Heb je een vraag mail of bel ons dan gerust!

© Soal Surf 2022 – All Rights Reserved.