Kiteboarder [Recreatie]

Voor onze IKO kitesurflessen en cursisten, en IKO instructeurs opleidingen / cursus. Hebben wij onderstaanden stappen uitgebreid  uitgeschreven. Dit zijn namelijk de stappen die de instructeur met u gaat behandelen om u zo snel, veilig en zonder belangrijke stappen te vergeten te leren kitesurfen!

Les blok 1 leert u gemiddeld stap 1A tot en met 2H. 
Les blok 2 leert u gemiddeld stap 2H tot en met 3J.
Les blok 3 tot 6 leert u gemiddeld stap 3J tot en met 3N.
Een lesblok is 3 uur groepsles of 2 uur privé les.

Normaal heeft iemand gemiddeld 15 uur(groepsles) kitesurf les nodig om goed en zelfstandig te leren kitesurfen en alle blokken te behandelen.  Iemand met veel sport ervaring zal het in 12 uur doen, iemand met weinig sport ervaring en of wat ouder zal 15 tot 18 uur nodig hebben.

Hier onder alle blokken & oefeningen in detail uit geschreven. U kunt zig ook voorbereiden of eens terug kijken met de youtube channel. Daarin hebben we voor elk les blok een korte video met nogmaals de belangrijke punten en stappen per onderdeel. (Op dit moment zijn we druk bezig met deze maken dus langzaam zal elk onderdeel er op komen) 
 

IKO Level 1 Discovery  

Kitesurfer level 1A Het opbouwen van de kite.

 • S.E.A beoordeling  [Spot, environment, activitie]
  Hier wordt je geleerd om de gevaren, de beste plek om te landen en starten, en de beste plek op het water te herken.
  Een erg belangrijk onderdeel voor elke kitesurfer, de meeste ernstige ongelukken ontstaan door het niet goed begrijpen van het weer, de gevaren, andere strand gebruikers en weersveranderingen.
 • Het houden, en lopen met een kite en de kite op de juiste manier neer leggen en vast zetten. 
  Een kite heeft natuurlijk een enorme oppervlakte en daardoor enig sinds onhandig wanneer je niet weet hoe hier mee om te gaan. Tijdens dit les blok leer je de juiste manier, richtingen en houding om met een kite te lopen, te starten en vast te leggen. 
 • het opbouwen en klaar maken van de kite.
  Tijdens dit IKO les onderdeel leer je het op een veilige manier klaar maken van je kite, een kite betaald uit 3 onderdelen de kite zelf die dien je op te pompen in de meeste gevallen, de bar en lijnen die dien je uit te rollen, en het kiteboard. 

Kitesurfer level 1B Veilig & Veiligheidssystemen. 

 • Het veiligheidssysteem gebruik.
  Tijdens het kitesurfen zit je vat aan de kite door middel van een trapeze, hierdoor is kitesurfen heel licht en kun je aan de kite hangen alsof je op een schommel zit. Echter kan dit natuurlijk gevaarlijke situaties ontstaan. Wanneer je de kite niet meer onder controle hebt, dit is gelukkig tegenwoordig niet meer het geval. Door het door ontwikkelde 3 stappen veiligheid systeem. Dit bestond een aantal jaar geleden nog niet. 
  De eerste stap is het los laten van de bar (handel die je vast houd) Deze schiet vervolgens omhoog waardoor de meeste kracht al direct uit de vlieger is. Stap 2 is het release van systeem 1 waarmee de powerliften aan je trapeze vast zitten, wanneer je deze los trekt schiet de hele kite bij je vandaan op 1 lijn na. Hierdoor kan d kite nooit meer kracht genereren. De derde stap is de laatste safety leash los gooien dan vliegt de gehele kite weg en ben je de kite kwijt.
 • Controle check voor het oplaten / starten.  
  Elke keer voor je een kite oplaat is het belangrijk om zeker te weten dat het goed gaat, dit is het meest cruciale en gevaarlijke moment van het kitesurfen. Je staat namelijk nog op het strand, met andere obstakels om je heen, je weet nog niet hoeveel power je kite zal geven op basis van de huidige wind en je weet niet 100% zeker of alles goed zit. Om dit zo veilig mogelijk te laten gaan hebben we hier een aantal controle trappen/checken voor. 

Kitesurfer Level 1C Eerste keer vliegen met de kite.

 • Landen en starten als assistent (Hierbij help jij iemand iemand anders veilig zijn kite starten.)
  Tijdens het leren landen en starten als assistent ben jij de gene die de kite vast houd. Tijdens dit les blok leer je de perfecte start houding zoeken op basis van de inval hoek van de wind. En leer je alle gevaren herkennen, en leer je hoe om te gaan in verschillende gevaarlijke situaties. 
 • Vlieger controle
  Nu is het tijd dat je echt gaat kiten, en ga je samen met de instructeur de kite vliegen. Dit lijkt makkelijk echter is het aller moeilijkste bij het kiten. Je moet namelijk leren reageren op elke windvlaag. Wanneer je de bar die je vast houd van je af doet krijg je minder druk en kracht in je vlieger, maar reageert die ook minder snel. Wanneer je de bar aantrekt krijg je meer power in je vlieger en reageert die veel directer. En natuurlijk kun je door middel van aan een kant te trekken aan de bar de kite die kant op laten gaan. Tijdens dit les blok leer je hier het echte vingerspitzen gevoel voor de kite. Tijdens deze les heeft de kite maar minimaal power waardoor je prima eens een stuur foutje kan maken. 
 • Het los laten van de bar (veiligheid stap 1)
  Wanneer je de bar los laat zal de vlieger zonder kracht uit de lucht vallen. Dit is belangrijk dat het een reflex wordt, zodat wanneer er iets mis gaat je automatisch voortaan de bar gewoon los gaat. Dit gaan enig sinds tegen je natuurlijke gevoelens in, want dat is dat je wanneer het mis gaat juist de bar harder wil aantrekken.
 • Het in en uit elkaar draaien van de lijnen. 
  Elke kite die wij in onze school gebruiken heeft 4 lijnen, 2 poer lijnen hier gaat alle kracht door heen en zit vast aan je lichaam. En 2 Stuur lijnen hier komt maar heel beperkt kracht door heen, en hiermee stuur je de kite natuurlijk. 
  Wanneer deze 4 lijnen tijdens het vliegen inklaar gedraaid zitten kun je nog steeds gewoon de kite besturen. En Vervolgens kun je ze weer uit de draai halen. 

Kitesurfer level 1D Basis voor het besturen en controleren van de kite.

 • Vliegen met 1 hand.
  Je dient de kite te kunnen besturen met 1 hand, zodat je met je andere hand je kiteboard kan dragen. Tevens is het natuurlijk erg goed voor je kite controle. 
 • Het trimmen van de kite.
  Je kan de kite op het water ook trimmen, dit wil zeggen meer of minder kracht geven. Dit is natuurlijk een handige en belangrijke future. De wind veranderd ook constant. Het gene wat je doet is de inval hoek (Angel of attack) van de kite vergroten of verkleinen. Het zelfde wat een vliegtijd doet met zijn vleugels wanneer die opstijgt of recht door wil gaan. 
 • Lopen met een vliegende kite. 
  Wanneer je gaat lopen veranderd de krachten van de wind, en lopen met een kite is nog niet zo makkelijk. De kite trekt namelijk voortdurend aan je en wanneer je de trekt kracht goed richt en balanceert kun je heel makkelijk en licht met een kite lopen. Wanneer je het net verkeerd doet kan het net mission onmogelijk zijn om met een kite lopend een doel te bereiken. 
 • Starten en landen van de vlieger. 
  Je weet inmiddels de basis al van het landen en starten van de vlieger door de oefening van Level 1C. Nu is het tijd dat je het zelf gaat ervaren en leren om zelfstandig de kite te starten.
 • Wind window theorie.
  De windwindow is het gebied waar de kite vliegt en kan komen. Dit gebied staat altijd haaks op de win. Het belangrijkste uit deze oefening is dat je weet en beseft in welk gebied de kite de meeste kracht heeft, en hoe dit komt. En vooral waarbij je dat kan gebruiken. 

Kitesurfer level 1E Zelfstandig landen van een kite. 

 • Realesn van de quick release. (Veiligheid stap 2)
  Je hebt veiligheid stap 1 al gehad bij oefening level 1C. Nu wordt het tijd dat je gaat ervaren wat er met d kite gebeurt wanneer je de quick release gebruikt. Ook behandelen we deze oefening om u te laten zien dat u ten aller tijden relatief veilig bent en snel van uw kite af kunt komen indien gewenst. 
 • Zelfstandig landen zonder hulp van een tweede persoon. 
  Hierbij gebruik je het strand, om je kite op te landen. Eenmaal de vlieger geland op het strand gebruik je quickreleas om alle kracht uit de vlieger rte halen. En vervolgens valt de vlieger op het strand. Daar na gebruik je de safety lijn om veilig bij de vlieger te komen. En vervolgens kun je hem met zand vast leggen zodat die niet weg waait. 
 • het oppakken van de kite. 
  Het einde van les blok 1 is in zicht en je gaat nu de kite weer oprollen en inpakken. 

Tijdens les blok 1 behandelen wij heel level 1 en oefening: 2F en 2G van level 2. Iemand die snel leer komt natuurlijk verder, echter u bent er van verzekerd dat u deze stappen zult behandel. Als u groepsles heeft, privé voor twee of privé les. U zult altijd Compleet level 1 + 2F en 2G behandelen.  

 

 

IKO Level 2 Intermediate 

Level 2 begint het serieus te worden. Je hebt net de vlieger goed leren controleren. Je leer nu de maximale krachten uit een vlieger te halen. Met altijd controle en veiligheid. En gaat langzaam in verschillende oefenen met het kite board zowel de kite als het board tegelijker tijd leren beheersen. Het doel van Level 2 is om aan het einde van Lesblok 2 iedereen een paar meter te hebben laten gevaren. Natuurlijk komt het nu telkens meer op gevoel, skills, en kunde aan. Dus iemand met veel sport ervaring zal deze stappen sneller op pakken dan iemand die voornamelijk zijn tijd door brengt achter de TV. 

Kitesurfer level 2F In en uit het water.

 • Het water in en uit lopen met een vliegende kite en kiteboard.
 • de kite herstarten na dat die op het water gecrasht is. 

Kitesurfer level 2G Body drag.

 • Ruime wind body drag. 
 • Ruime wind body drag met powerstroken van de vlieger. 

Kitesurfer level 2H Upwind body drag.

 • Upwind body drag.
 • Body drag met board.
 • Self rescue & Pack town. 

Kitesurfer level 2I Eerste waterstarts. 

 • De voorgangs regels op het water.
 • Steady Pull 
 • Waterstart 

 

 

IKO Level 3 Independent 

Kitesurfer level 3J Stoppen en gecontroleerd varen.

 • Gecontroleerd stoppen.
 • Zelf snelheid en richting bepalen.  

Kitesurfer level 3K Upwind kitesurfen. 

 • Upwind varen.

Kitesurfer level 3L Bochten maken.

 • Omkeren terwijl aan het kitesurfen.

Kitesurfer level 3M Toe-side riding.

 • Toe-side riding.
 • Toe-side bocht.

Kitesurfer level 3N Zelfstandig.

 • Self launching. 
 • Self rescue en backdown in diep water. 

 

 

IKO Level 4 Advanced 

Kitesurfer level 4.1 Standaard sprongetje.

Kitesurfer level 4.2 Gijp.

Kitesurfer level 4.3 Sprong met grab.

Kitesurfer level 4.4 Redden van iemand in het water.

Kitesurfer level 4.5 het ophalen van een kiteboard van iemand anders.

Kitesurfer level 4.6 Alle voortgangsregels.

Kitesurfer level 4.7 Uitgebreide kennis van alle kite, board types en materialen. 

Kitesurfer level 4.8 Werking van het weer en getijden. 

Kitesurfer level 4.9 Aerodynamics van het kitesurfen. 

 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.

Instructeur [Professional]

Iko kitesurf instructeur heb je in verschillende levels, hier staan alle levels stap voor stap uitgelegd wat het inhoud wat je mag en hoe je het kan behalen. Ook hebben we een kopje met veel gestelde vragen onderaan de uitleg. Hier in kun je de belangrijkste vragen vinden die wij vaak gesteld krijgen voor mensen die instructeur willen worden. Mocht je antwoordt er niet bij staan, bel of email ons gerust. 

Assistent instructeur €450,-

Wat is een Assistent instructeur:
Zelf goed kunnen kiten en goed kitesurfles kunnen geven zijn twee totaal verschillende dingen. Om de wereld van instructeurs binnen te treden heeft de IKO assistent instructeur opleiding opgezet. Als je een IKO Assistent instructeur bent  werk je binnen een team van instructeur waarin jij de makkelijkere en veiligere les blokken geeft, en andere taken voor een surfcenter uit voert b.v.b. beach boy of materiaal onderhoud. 

Hoe wordt je een Assistent instructeur:
Om een IKO assistent instructeur te worden dien je een 5 daagse cursus te volgen. Deze kost €450,- euro. Je kan je hier voor aanmelden met ons aanmeldingsformulier. Of stuur ons gewoon een email met je wens! 

Je dient hiervoor:
16 Jaar of ouder te zijn, of 16 te worden binnen de cursus. Er zijn uitzonderingen dat je de cursus met jonger dan 16 mag volgen. Echter mag je pas te werk gaan als instructeurs cursus wanneer je 16 bent geworden. Deze uitzondering dien je wel aan te vragen en kan alleen als het om maanden of weken gaat.

De taal te kunnen spreken waarin de cursus plaats vind in de meeste gevallen wordt er Engels en of Nederlands gesproken. het boek is altijd Engels. 

Je moet level 4.5 van de IKO kitesurfer te hebben en alles er onder. Hier hoef je geen pas voor te hebben maar dien je te laten zien tijdens de cursus. Voor het redden van iemand in het water ophalen van baardje op het water zijn gedurende week nog oefenmogelijkheden. Dus hier hoef je niet te veel over in te zitten. Mocht je van plan zijn heel veel te kiten, maar beheers je een sprong met grab nog niet perfect dan kun je nog steeds aan de week mee doen. Wanneer je de sprong met grab bijvoorbeeld beheerst, maak je hier een filmpje van deze stuur je op naar de examinator. Die activeert vervolgens je Assistent instructeurs account en van af dan ben je toegestaan om les te geven. 

 

Wat mag je als Assistent instructeur:
Je mag nu zelfstandig Privé lessen geven. onder het toeziende oog van een level 2 instructeur of hoger. Die zo ie zo ten aller tijden bij een kitesurfschool aanwezig dient te zijn. 
Daar naast kun je ook meerdere mensen les geven wanneer je een Level 2 instructeur of hoger helpt met zijn les. Hiervoor dient de instructeur level 2 natuurlijk wel de gehele les mee te helpen les geven. 
En andere taken zoals onderhoud en repareren van materialen en als beach boy helpen starten en landen van kites voor klanten en huurders. 

Instructeur Equivalency €395,- (opfriscursus)

Wat is een equivalency instructeurs cursus:

Wanneer je al een VDWS of Watersport verbond of welk ander erkend kitesurf instructeurs opleiding hebt of een verlopen instructeurs certificaat hebt. Hoef je niet perse eerst een assistent cursus en een duur instructeurs cursus te volgen. Dan mag je direct mee doen aan de IEC instructeur equivalency cursus. 
Deze is veel goedkoper met €395,- en is ook korter slechts 3 dagen. Hier heb je nog steeds een geldig MFA voor nodig. 

Instructeur level 1 €780,-

Wat is een instructeurs level 1:
Dit is de basis, en hiervoor dien je ook het meeste te doen. Een instructeur level 1 is iemand die zelfstandig lessen geeft binnen een kitesurfschool.

Hoe wordt je een instructeurs level 1:
Hiervoor dien je eerst succesvol de AITC te volgen. De meeste mensen doen de AITC en de ITC aan een stuk. Zolang je 18 jaar bent is dit dan ook prima toe gestaan. 
Je dient je hier voor aan te melden voor een van de instructeurs weken die je kan vinden op onze website, of op de IKO pagina. De kosten hiervoor zijn €780,- dit is voor de cursus en zit dus geen overnachting of eten bij in. Dit dien je zelf te regelen. 

Wat mag je als instructeurs level 1:
Je mag nu zelfstandig aan 2 personen met 1 kite kitesurf les geven. Binnen een IKO kitesurfschool. Je maakt nu zelf alle keuzes zoals welke kitemaat je nodig hebt voor de les. of de les door kan gaan ivm veiligheid en weersomstandigheden. Waar je het beste de les kan geven etc..  

Extra informatie & tips:
De meeste kitesurfscholen nemen vooral Instructeur level 1 en hoger aan. Van af dan zul je ook een leuk salaris kunnen verwachten. Wat in Nederland gemiddeld tussen de 17,50 en 20 euro per uur licht afhankelijk van locatie en grote school. Houd er rekening mee dat het uurloon niet altijd alles zegt. Dit is bij verschillende scholen vaak maar een paar euro verschil. Wil je veel verdienen als kitesurf instructeur is de hoeveelheid uur / cursisten die je krijgt en de weersomstandigheden wanneer lessen door kunnen gaan veel belangrijker. 
Dit is iets wat wij binnen onze school erg koesteren, zo zorgen dat elke instructeur aantal uur krijgt dat die graag wil door een constante stroom van cursisten die we hebben. Tevens kunnen we op onze locatie Workum en Mirns met alle windrichting kitesurf les geven. En geven al goede kitesurf lessen van af 10+ knopen. Zo verdien je bij ons als kitesurf instructeur die voltijd beschikbaar is al snel rond de €1900,- per maand.

Instructeur level 2 €50,-

Wat is een instructeur level 2:
Een iko instructeur level 2 heeft ondertussen al veel ervaring. Natuurlijk is in de les geef wereld niks belangrijker dan ervaring. Zo veel mogelijk zo verschillend mogelijke mensen les geven. En inspelen op de behoeften van de cursist. De cursist goed kunnen aanvoelen en daar gebruik van maken door de les stijl aan te passen waarbij de cursist optimaal zijn gemak is. 

Hoe wordt je een instructeur level 2:
Hier voor dien je eerst een tijd les te geven als IKO instructeur level 1. Na minimaal 35 cursisten en 280 uur aan lessen gegeven. Dan mag je vervolgens een examen doen. Waar je vooraf natuurlijk de leerstof krijgt. Wanneer het examen is behaald wordt je een level 2 IKO instructeur. 

Wat mag je als instructeur level 2:

Extra informatie & tips:

Instructeur level 3 €50,-

Wat is een

Hoe wordt je een

Wat mag je als

Extra informatie & tips:

Instructeur speciaal voor kinder kitesurf lessen €50,-

Wat is een

Hoe wordt je een

Wat mag je als

Extra informatie & tips:

Hoofd instructeur €50,-

Wat is een

Hoe wordt je een

Wat mag je als

Extra informatie & tips:

Instructeur – school manager €50,-

Wat is een

Hoe wordt je een

Wat mag je als

Extra informatie & tips:

Instructeur voor mensen met speciale beperkingen €50,-

Wat is een

Hoe wordt je een

Wat mag je als

Extra informatie & tips:

MFA €90,-

Wat is een

Hoe wordt je een

Wat mag je als

Extra informatie & tips:

Trainer [Carriere]

(Het opleiden van professionals in de  kitesport)